Re:Allow 0.0.0.0/8 as a valid address range
by OJFord on Saturday July 13, 2019 @07:31PM
(#20430768)
It's a valid IP address, but it's the 'network address'. 'usable' range is 1-254. That's my understanding anyway?
[ Parent
| on HN ]
That's not correct. Not every subnet is a /24. Further, you don't necessarily need a network and broadcast address for a subnet. That's a local issue. See IETF RFC 3021 for one example of not having a network and broadcast address.
Re:Allow 0.0.0.0/8 as a valid address range
by rainyMammoth on Saturday July 13, 2019 @07:40PM
(#20430800)
it's the network address only if you define your network as a /24 . if the mask is different it could be a completely valid address.
Re:Allow 0.0.0.0/8 as a valid address range
by mindslight on Saturday July 13, 2019 @08:40PM
(#20430974)
0.0.0.0 is a "network" address no matter how many bits are in the netmask. Having said that, there really isn't a use of "network" addresses (especially as distinct from broadcast), apart from the convention being baked into basically everything.